RODINNÝ DŮM BRTNICE

 
Architektonická studie rodinného domu v Brtnici, 2011.
V současnosti ve výstavbě.

 
Stavebník má k dispozici dvojici sousedících parcel v nově vznikající obytné čtvrti rodinných domů v jihomoravské Brtnici. Na každém z pozemků vznikne po jednom objektu - vlastní rodinný dům a doprovodný objekt s garáží a vejminkem. Pozemky jsou v jižním svahu s přístupem shora, od severu.
 

 
Kterou z parcel vybrat pro rodinný dům? Přednost dostala západně položená, mírně vyvýšenější, s nerušeným výhledem na město v jihovýchodním směru. Pohled do krajiny vyhrál nad poučkovou orientací místností (obytné prostory na jihozápad, ložnice na východ).
 

Řešení vnitřních prostor domu pracuje výrazně s přirozeným sklonem pozemku. Nosnou myšlenkou je přímá osa, která od vstupu v úrovni ulice sestupuje do obytných částí a dále na jižně orientovanou terasu. Cestou prochází prostory o různých proporcích, výšce a prosvětlenosti. Klesající interiér se postupně otevírá, průměrný „sklon“ komunikační osy zhruba odpovídá ose zorného pole lidského oka. Místnosti mají různou světlou výšku, v závislosti na důležitosti prostor „svěšenou“ ze stropní desky. Vpravo od komunikační osy se nachází soukromé místnosti, vlevo společná část domu. Ložnice rodičů je vysunuta do horního podlaží.
 

 
Uvnitř dům schovává na 230m² užitné plochy komfortního rodinného bydlení pro pěti až šestičlenou rodinu.
 
 
 
[zpět na potrfolio]